Memasak lauk ni membuatkan ingatan segar terhadap keenakan air tangan arwah emak yang tercinta. Tapi, arwah suka masak daging dicampur dengan hati menggunakan resepi ni, memandangkan anak-anak semua tak pandai makan hati, saya masak daging sahaja.Jom cuba!
Resepinya;
-1/2 kg daging
-1 sudu makan jintan manis - dikisar
-1/2 sudu makan ketumbar - dikisar
-2 senduk cili kisar
-1 senduk kicap manis
-1 senduk sos cili
-1 inci halia - dimayang
-1 cm belacan
-3 ulas bawang putih - diketuk
-1 biji bawang besar - dimayang
-rempah tumis (kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang)
-garam, gula, dan asam secukup rasa
-minyak untuk menumis
-kentang
Cara-caranya;
-Tumis bwg putih, bwg besar, halia dan rempah tumis
-masukkan cili kisar, masak hingga pecah minyak
-masukkan jintan manis dan ketumbar kisar serta belacan
-masukkan kicap dan sos cili
-masukkan daging - sebatikan
-tambah air secukupnya dan masak sehingga daging empuk
-masukkan asam, garam dan gula
-masukkan kentang
masaklah sehingga kering
Sedap dimakan dengan nasi minyak.
No comments:
Post a Comment