Ni gambar bahan2 asasnya:
-1 biji bawang besar
-cili api (mengikut pedas yg disukai)
-ubi cekur (yg warna putih tu)
-kunyit hidup
-daun cekur
(kisar semua bahan kecuali daun cekur diricih halus2)
-semangkuk santan
Cara membuatnya;
-Goreng ikan keli terlebih dahulu (goreng sekali dengan asam keping supaya tak meletup)
Kalau rajin, bakar lagi sedap!
-Masukkan bahan kisar dalam periuk
(Masak dengan api perlahan)
-Masukkan santan
-Masukkan ikan keli yg siap digoreng tadi
-Masukkan garam, perasa, dan sedikit asam keping
-Masukkan daun cekur yg sudah diricih halus tadi
-Masak hingga pekat (kalau suka berkuah, tak perlu masak sampai pekat)
Jom, makan ...
Lagi pedas lagi sedappp ...
No comments:
Post a Comment