SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Wednesday, February 16, 2011

IKAN KELI MASAK CEKUR

Ikan keli? Ramai yang geliiii ... saya pun sebenarnya cukup malas nak mengelola ikan keli ni, tapi bab makan mak ai sedapnya ... Tapi bila dah meningkat usia ni, pandai2 la wat sendiri. Kali ni saya nak perkenalkan ikan keli masak cekur ... masakan tradisional orang jawa (en. somi org jawa Selangor). Jom, layan resepi yang saya dah ubahsuai sikit ni ...
 Ni gambar bahan2 asasnya:
 -1 biji bawang besar
-cili api (mengikut pedas yg disukai)
-ubi cekur (yg warna putih tu)
-kunyit hidup
-daun cekur
(kisar semua bahan kecuali daun cekur diricih halus2)
-semangkuk santan

Cara membuatnya;
-Goreng ikan keli terlebih dahulu (goreng sekali dengan asam keping supaya tak meletup)
Kalau rajin, bakar lagi sedap!
-Masukkan bahan kisar dalam periuk
(Masak dengan api perlahan)
-Masukkan santan
-Masukkan ikan keli yg siap digoreng tadi
-Masukkan garam, perasa, dan sedikit asam keping
-Masukkan daun cekur yg sudah diricih halus tadi
-Masak hingga pekat (kalau suka berkuah, tak perlu masak sampai pekat)
Jom, makan ...
Lagi pedas lagi sedappp ...

No comments:

Post a Comment