Dulu masa kecik-kecik kita panggil lempeng. Tapi sekarang nak ikut orang panggil pankek la pulak. Apa-apapun namanya, rasanya tetap sama. Wat sarapan pagi pun sedap, minum petang pun sedap. Biasanya kita makan dengan madu, tak pun saya suka sangat makan dengan susu, atau makan dengan jem nenas pen sedappp ... mabelessss ... jom buat pankek ...
Resepinya:
-115g tepung gandum
-1 sudu kecil soda bikarbonat
-1 sudu kecil yis kering
-25g butter
(gaul semua bahan di atas sampai jadi macam serbuk roti)
-1 biji telur
-4 sudu besar gula
(pukul telur dengan gula sampai kembang)
-150ml susu segar
-secubit garam
(campur semua bahan di atas sehingga sebati)
Adunan dah sedia untuk dimasak
Sapu sedikit minyak / margerin pada kuali non-stick
Tuang satu senduk adunan
Biarkan gelembung2 pada adunan pecah, barulah terbalikkan
Masak hingga warnanya keperangan macam kat gambar atas
(untuk dapatkan saiz yang sekata macam dalam gambar tu,
saya gunakan kuali saiz 5 inci)
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment