Sekarang ni musim orang buat coklat. Dah lama dapat resepi, dah lama perap resepi, baru tahun ni tergerak hati nak buat, lebih2 lagi sejak ada kedai barang2 kek baru bukak berdekatan dengan rumah. Semua benda ada dijual, so layan la. Anak2 bukan main suka lagi, bila buat mesti berebut-rebut nak bawakkan untuk kawan-kawan di sekolah. Biarlah, asalkan anak2 rasa gembira, tambahan pula kat rumah ni saya memang tak minat coklat, rasa kembang tekak. Walau bagaimanapun, makan coklat ni banyak kebaikannya, antaranya boleh mengatasi masalah jerawat dan parut ... hehe
Antara koleksi mould coklat yang saya ada, hehe asal nampak yg baru je saya mesti beli ...
Antara koleksi coklat yang pernah dihasilkan, ada lolichoc, coklat oreo, coklat deko, dan pure coklat
Jom tengok resepinya lak ...
Resepi asas coklat;
-1 kg coklat compound (campurkan 1/2kg dark + 1/2kg milk)
-100g cocobutter (kalau tak ada guna shortening pun boleh)
Cara-caranya
-Cairkan coklat mengikut kaedah double boiler
-Apabila coklat mula cair, masukkan cocobutter, kacau sebati
-Tuang coklat dalam mould yang disukai
-Boleh campurkan filling yang disukai (bubble rice, cornflake, walnut,
badam, gajus, mentega kacang, dll)
-Sejukkan dalam fridge selama 20 minit
-Keluarkan coklat dengan cara menelangkupkan mould,
coklat akan jatuh dengan sendirinya.
Yang ni pulak gambar buku masakan coklat, baru beli, harganya RM25.00
No comments:
Post a Comment