Kali ni saya memaparkan blueberry cheesetart. Sedapnya dimakan kala petang hari, sambil menonton tv. Sayangnya, anak-anak saya semuanya tak suka tart ni ...
jadinya saya ni macam syok sendiri je la bila wat tart ni.
Jom, tengok ...
Resepinya;
Tart:
-125g butter
-60g gula aising
-1 biji telur
-240g tepung gandum
Cara2nya;
-Putar butter dengan gula aising sampai kembang
-Masukkan telur - putar sampai sebati
-Masukkan tepung, uli hingga menjadi doh
(Jika terlalu lembik, tambahkan sedikit lagi tepung)
Ni la gambar doh tart yg dah siap.
Lepas ni masukkan adunan doh dalam acuan tart.
Ni gambar acuan tart dengan paper cupnya.
Haa, macam ni rupanya bila adunan doh dah siap dimasukkan dalam acuan.
Bakar dengan suhu 180 selama 15 - 20 minit.
Apabila kulit tart dah masak, sejukkan dulu, kemudian keluarkan daripada acuan,
masukkan dalam papercup.
Filling:
-250g cream cheese Philadelphia
-50g gula aising
-20g butter
-1/2 sudu besar perahan lemon
-1 biji telur
-blueberry pie filling
Cara2nya:
-Putar cream cheese, butter dan gula aising sampai kembang
-Masukkan telur dan perahan lemon putar sampai sebati
-Masukkan dalam piping bag, pipe kan filling ke dalam kulit tart
-Hias dengan blueberry pie filling
(Bakar lagi dengan suhu 175 selama 10 minit atau sehingga filling
nampak kering sedikit)
Ha ha ... yg ni sebenarnya ter'hangus' sikit, wakaka ... tapi saya suka yg hangus ni,
sebab rasanya rangup betul ...
Jom layan tekak!
No comments:
Post a Comment