SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Friday, March 11, 2011

KARIPAP PUSING

Layan karipap pusing untuk minum petang memang menyelerakan. Tapi kalau 
penyakit M tu datang, wat karipap biasa je pun ok. Time rajin sikit, barulah buat
yang pusing-pusing ni. Bukan apa, leceh sikit nak membuatnya. Apa-apahal pun, jom belajar buat ...
Bahan-bahannya;
A)Doh air
-2 cawan tepung gandum
-1/2 cawan santan
-1 sudu makan susu pekat 
-1 sudu kecil gula
-Sedikit air kapur
-Air secukupnya
(uli semua bahan sehingga menjadi doh)
(Bahagikan doh kepada dua bahagian)
B)Doh minyak
-1 cawan tepung gandun
-1/2 cawan planta
-Sedikit air
(uli sehingga menjadi doh, jika lembik tambahkan lagi sedikit tepung gandum)
(Bahagikan doh kepada dua bahagian)

Jom tengok cara membuat pusing-pusing ...
Langkah 1:  Masukkan doh minyak ke dalam doh air
 Langkah 2: Canai doh sampai jadi camni, lebih kurang setebal 3mm
 Langkah 3; Doh yang telah dicanai, lipat dua, buat macam lipatan buku, canai lagi
sehingga setebal 2mm
Langkah 4; Gulung doh yang sudah dicanai nipis, gulung camni
 Langkah 5; Potong doh yg dah digulung menjadi kecil macam ni
Langkah 6; Canai doh yang dipotong kecil bulat-bulat
Langkah 7; Masukkan inti karipap, kemaskan dengan 'mengelim'
bahagian tepi karipap
Langkah 8; Goreng la, lepas tu bole 'ngap' terus ...
Selamat Mencuba!

 

No comments:

Post a Comment