SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Friday, March 4, 2011

JAPANESE CHEESE CAKE

Sesekali layan kek pulak ... kali ni cheese kek. Rasanya kurang manis, tapi padan dengan filling blueberry yang disalut atas kek, jom tengok gambar dulu...
 Bahan-bahannya:
(A)- 5 keping cheddar cheese
-200ml susu segar / susu cair / susu tepung (dibancuh dengan air)
-70g butter
 
B) -4 biji telur gred A
-90g gula kastor
-70g tepung kek

Cara-cara membuatnya:
-Koyak-koyakkan cheddar cheese
-Masukkan susu
-Masak atas api perlahan, kacau sentiasa sehingga cheese cair
-Apabila cheese sudah cair, masukkan butter
-Tutup api dan sejukkan adunan

-Asingkan telur putih dengan telur kuning
-Pukul putih telur dengan gula sampai kembang (meringue)
-Pukul kuning telur sampai kembang
-Masukkan adunan cheese ke dalam adunan kuning telur
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit
-Masukkan adunan meringue, gaul dengan senduk sehingga sebati

-Panaskan oven
-Griskan loyang, lapik kertas serap minyak
-Tuang adunan kek ke dalam loyang

Cara membakarnya:
-Setkan oven dengan suhu 170 api atas bawah
-Ambil loyang yang saiznya lebih besar daripada loyang kek
-Isi loyang dengan air, kemudian letakkan loyang kek di dalamnya
-Cara ini dipanggil 'double-boil'
-Masukkan dalam oven, bakar selama 20 minit
-Selepas 20 minit, setkan suhu menjadi 140 dengan api bawah sahaja
-Bakar lagi selama 40 minit 
-Apabila kek sudah masak, rehatkan seketika, kemudian bolehlah disapu 
topping blueberry ...
yummy ...
 

No comments:

Post a Comment