Sesekali layan kek pulak ... kali ni cheese kek. Rasanya kurang manis, tapi padan dengan filling blueberry yang disalut atas kek, jom tengok gambar dulu...
Bahan-bahannya:
(A)- 5 keping cheddar cheese
-200ml susu segar / susu cair / susu tepung (dibancuh dengan air)
-70g butter
B) -4 biji telur gred A
-90g gula kastor
-70g tepung kek
Cara-cara membuatnya:
-Koyak-koyakkan cheddar cheese
-Masukkan susu
-Masak atas api perlahan, kacau sentiasa sehingga cheese cair
-Apabila cheese sudah cair, masukkan butter
-Tutup api dan sejukkan adunan
-Asingkan telur putih dengan telur kuning
-Pukul putih telur dengan gula sampai kembang (meringue)
-Pukul kuning telur sampai kembang
-Masukkan adunan cheese ke dalam adunan kuning telur
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit
-Masukkan adunan meringue, gaul dengan senduk sehingga sebati
-Panaskan oven
-Griskan loyang, lapik kertas serap minyak
-Tuang adunan kek ke dalam loyang
Cara membakarnya:
-Setkan oven dengan suhu 170 api atas bawah
-Ambil loyang yang saiznya lebih besar daripada loyang kek
-Isi loyang dengan air, kemudian letakkan loyang kek di dalamnya
-Cara ini dipanggil 'double-boil'
-Masukkan dalam oven, bakar selama 20 minit
-Selepas 20 minit, setkan suhu menjadi 140 dengan api bawah sahaja
-Bakar lagi selama 40 minit
-Apabila kek sudah masak, rehatkan seketika, kemudian bolehlah disapu
topping blueberry ...
yummy ...
No comments:
Post a Comment