SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Friday, November 18, 2011

RENDANG CARIK BONDA

Masa di kampung, tiap2 kali menjelang raya, rendang ini tidak pernah dilupakan. Setelah bonda tercinta meninggal dunia, kami tidak pernah membuatnya lagi. Tapi, hati tiba2 terkenang, sempena Aidiladha yang lalu, saya memasaknya ...
Inilah rupanya ...
Resepinya:
-1/2 kg daging (dipotong besar, direbus, kmdn dicarik halus2)
-2 sudu besar ketumbar
-2 sudu besar jintan manis
-1 sudu besar jintan putih
(semua bahan disangan, kmdn dikisar)
-cili kering (ikut pedas) dikisar
-2 ulas bawang besar dikisar
-3cm lengkuas dikisar
-6 btg serai dikisar
-6 biji buah keras dikisar

-kerisik  1/2 biji kelapa
-santan (1/2 biji kelapa)

-daun limau purut dan daun kunyit secukupnya

Cara membuatnya:
-Masukkan bahan kisar ke dalam kuali, masak sehingga cili benar2 masak
-Masukkan daging yang telah dicarik
-Masukkan rempah yang telah dikisar
-Masukkan air asam jawa 
-Tambahkan air, masak sehingga daging empuk
-Masukkan santan, garam dan gula secukupnya
-Apabila rendang hampir kering, masukkan kerisik
-Masukkan daun limau purut dan daun kunyit
-Masak sehingga rendang menjadi kering.
Tu diaaa ... makan dengan ketupat nasi yang saya buat menggunakan daun kelapa pandan. Fuhhh ... rasanya memang benar2 berbeza, kerana semasa ketupat direbus, aroma pandan memenuhi ruang rumah, dan rasa ketupatnya memang ada rasa pandan.
Terbaekkk!

No comments:

Post a Comment