Silakan, jemput makan ...
Bahan-bahannya:
-250g butter
-5 sudu makan susu pekat manis
-100g gula kastor
-1 sudu besar ovallette
-5 sudu besar horlicks
-7 biji telur
130g tepung hong kong
-2 sudu mentega kacang
-2 sudu teh pes cappuchino
-2 sudu teh pewarna coklat
Cara membuatnya:
-Putar butter, gula, dan susu sampai kembang
-Masukkan telur sebiji demi sebiji, putar lagi
-Masukkan tepung sedikit demi sedikit, putar
-Masukkan ovallette, putar
-Masukkan horlicks, putar
-Masukkan mentega kacang, putar semuanya sehingga sebati
-Bahagikan adunan kepada dua bahagian
-Ambil satu bahagian, masukkan pes cappuchino dan warnakan coklat
-Satu bahagian lagi biarkan warna asal kek
-Panaskan ketuhar, api atas sahaja
-Griskan loyang, alas kertas serap minyak
-Tuang 4 sudu adunal warna asal dan ratakan
-Bakar sehingga keperangan, keluarkan dan cucuk dengan garfu perlahan2
-Tekan permukaan kek dengan alat penekan
-Ulangi langkah di atas sehingga semua adunan habis dan berselang-seli
mengikut kreativiti sendiri
-Setelah semua lapisan siap, tutup bahagian atas kek dengan kertas aluminium
-Bakar sekali lagi menggunakan api atas dan bawah
(lebih kurang 15 - 20 minit)
No comments:
Post a Comment