SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Friday, September 9, 2011

KEK LAPIS BUAH (KUKUS)

Yang ni satu lagi hidangan kek raya saya, kek lapis buah versi kukus.
Jom tengok gambar dulu ...

Bahan-bahannya:
-250g butter (1 ketul)
-5 sudu makan susu pekat manis
-130g gula kastor
-1 sudu teh esen vanila
-5 biji telur
-150g tepung gandum
-5 sudu makan serbuk horlicks
-1/2 sudu teh baking powder
-1 sudu makan ovallette
-100g buah-buahan campuran
-pes oren

Cara membuatnya:

-Satukan butter, gula, susu dan esen, putar sampai kembang
-Masukkan telur sebiji demi sebiji - putar lagi
-Masukan tepung sedikit demi sedikit
-Masukkan horlicks, ovallette, baking powder
-Putar semua campuran sehingga sebati
-Bahagikan kepada dua bahagian dan warnakan
-Ambil satu bahagian, campurkan dengan satu sudu makan pes oren,
dan campurkan dengan buah-buahan kering, sebatikan

Cara mengukusnya:
-Panaskan kukusan, griskan loyang, lapik loyang dgn kertas serap minyak
-Tuang 4 sudu adunan kek dan ratakan
-Kukus selama 7 - 10 minit
-Tuang 4 sudu adunan yang mengandungi buah2an campuran dan ratakan
-Kukus dan ulang langkah yang sama berselang-seli
sehingga adunan kek habis
-Bagi lapisan terakhir, kukus selama 20 minit.
-Setelah masak, sejukkan kek dan keluarkan daripada loyang

*Kek akan tahan lebih lama jika disimpan dalam peti sejuk
*Jika ada penyakit 'M', adunan kek ini boleh dijadikan kek marble buah2an kukus,
rasa tak berubah, cuma corak sahaja yang berbeza ...
'SELAMAT MENCUBA'

No comments:

Post a Comment