Yang ni satu lagi hidangan kek raya saya, kek lapis buah versi kukus.
Jom tengok gambar dulu ...
Bahan-bahannya:
-250g butter (1 ketul)
-5 sudu makan susu pekat manis
-130g gula kastor
-1 sudu teh esen vanila
-5 biji telur
-150g tepung gandum
-5 sudu makan serbuk horlicks
-1/2 sudu teh baking powder
-1 sudu makan ovallette
-100g buah-buahan campuran
-pes oren
Cara membuatnya:
-Satukan butter, gula, susu dan esen, putar sampai kembang
-Masukkan telur sebiji demi sebiji - putar lagi
-Masukan tepung sedikit demi sedikit
-Masukkan horlicks, ovallette, baking powder
-Putar semua campuran sehingga sebati
-Bahagikan kepada dua bahagian dan warnakan
-Ambil satu bahagian, campurkan dengan satu sudu makan pes oren,
dan campurkan dengan buah-buahan kering, sebatikan
Cara mengukusnya:
-Panaskan kukusan, griskan loyang, lapik loyang dgn kertas serap minyak
-Tuang 4 sudu adunan kek dan ratakan
-Kukus selama 7 - 10 minit
-Tuang 4 sudu adunan yang mengandungi buah2an campuran dan ratakan
-Kukus dan ulang langkah yang sama berselang-seli
sehingga adunan kek habis
-Bagi lapisan terakhir, kukus selama 20 minit.
-Setelah masak, sejukkan kek dan keluarkan daripada loyang
*Kek akan tahan lebih lama jika disimpan dalam peti sejuk
*Jika ada penyakit 'M', adunan kek ini boleh dijadikan kek marble buah2an kukus,
rasa tak berubah, cuma corak sahaja yang berbeza ...
'SELAMAT MENCUBA'
No comments:
Post a Comment