SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Saturday, February 19, 2011

SEMUR DAGING

Memasak lauk ni membuatkan ingatan segar terhadap keenakan air tangan arwah emak yang tercinta. Tapi, arwah suka masak daging dicampur dengan hati menggunakan resepi ni, memandangkan anak-anak semua tak pandai makan hati, saya masak daging sahaja.Jom cuba! 

 Resepinya;
-1/2 kg daging
-1 sudu makan jintan manis - dikisar
-1/2 sudu makan ketumbar - dikisar
-2 senduk cili kisar
-1 senduk kicap manis
-1 senduk sos cili
-1 inci halia - dimayang
-1 cm belacan
-3 ulas bawang putih - diketuk
-1 biji bawang besar - dimayang
-rempah tumis (kulit kayu manis, pelaga, bunga lawang)
-garam, gula, dan asam secukup rasa
-minyak untuk menumis
-kentang 
Cara-caranya;
-Tumis bwg putih, bwg besar, halia dan rempah tumis
-masukkan cili kisar, masak hingga pecah minyak
-masukkan jintan manis dan ketumbar kisar serta belacan
-masukkan kicap dan sos cili
-masukkan daging - sebatikan
-tambah air secukupnya dan masak sehingga daging empuk
-masukkan asam, garam dan gula
-masukkan kentang 
masaklah sehingga kering

Sedap dimakan dengan nasi minyak.

No comments:

Post a Comment