SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Saturday, February 12, 2011

KEK KAREMEL

Jom belajar buat kek karemel ... kalau beli harganya lingkungan RM25 - RM30, jom buat sndiri ...Saya tunjuk step by step ...

 2 sudu makan gula pasir, ditabur sekata dalam loyang.
Letak loyang atas dapur dgn api perlahan sehingga gula hancur dan keperangan.
Macam ni haaa ...
Adunan seterusnya;
-1/2 tin susu cair, 70g gula kastor, 1/2 sudu teh esen vanilla, 3 biji kuning telur
(Sebatikan adunan perlahan2, jgn dipukul, dan x boleh berbuih)
Tuang adunan dalam loyang gula hangus tadi, macam ni ...
Adunan kek;
-3 biji kuning telur, 70g gula kastor, 140g tpg gandum, 1 sudu kecil baking powder,
135ml air, 45ml minyak masak
(Pukul adunan sampai kembang)

6 biji putih telur, 70g gula kastor, 1 sudu kecil krim tartar
(Pukul spai jd meringue)
Campurkan adunan kek dengan meringue, gaul sebati menggunakan senduk
-Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang disukai (boleh masukkan
paste yang disukai)
Kali ni saya buat tiga warna je, merah, hijau, dan kuning
saya letak paste oren pd warna kuning tuuu ...
 Tuang adunan berwarna dalam loyang, tuang warna selang seli.
Hasilnya ...
Lorekkan di bahagian atas sekali macam ni ... bakar double boil dgn suhu 160-180,
selama 1 jam.
Bila dah masak, rehatkan 10 minit, telangkupkan loyang, dapatla macam ni ...
Inilah hasilnya, kek yang dah siap dipotong, sedia untuk dihidang ... sedap dimakan apabila dah disejukkan ...

No comments:

Post a Comment