SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Wednesday, February 16, 2011

CAKUI

Ye ke Cakui? Anak-anak saya memanggilnya 'kuih kembung' ... ye ke resepinya cam ni? Orang lain tak tau la saya, tapi inilah resepi turun-temurun saya ...
Macam biasa, tengok gambar dulu ...
Bahan-bahannya:
-5 sudu makan gula
-1/2 peket mauripan (yis)
-1 cawan air suam
(larutkan semua bahan di atas)
-2 cwn tepung gandum
-secubit garam

Uli bahan2 di atas, masukkan air sedikit demi sedikit
Uli sehingga menjadi doh yang melekat-lekat di tangan
(doh lembik)
Tambah sedikit air jika adunan tidak melekat di tangan
Rehatkan adunan selama 20 - 30 minit
Canai doh (gunakan tambahan tepung gandum lain memandangkan doh sgt lembut dan melekat)
Canai doh memanjang, sapu air di permukaan atas,
tangkupkan dua lapisan
Rehatkan seketika supaya doh mengembang semula
Panaskan minyak
Ketika hendak menggorengnya pastikan doh tadi ditarik memanjang
Doh akan mengembang dengan cantiknya dalam kuali

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment