Rojak
Asalnya rojak sotong, tapi saya n encik asben tak suka makan sotong
kembang tu, saya tukar la menjadi rojak sayur je. Encik asben saya
pulak suka tambah mee, jadila rojak mee.
Apa-apa hal pun kuahnya yang penting.
Jom layannnn ...
Resepinya:
-1 ketul gula melaka
-1 cwn air
(masak kedua-duanya sehingga gula cair
kemudian tapiskan)
-1 botol sos cili (botol biasa ya, jenama apa pun boleh)
-1 tin 'baked beans' (saiz sederhana)
-1/2 cwn air
(kisar lumat)
-2 sudu petis
-kacang tanah tumbuk secukupnya
-bijan yg sudah digoreng tanpa minyak secukupnya
Cara membuatnya:
-Campurkan semua adunan dan masukkan ke dalam periuk
-Masak dan didihkan adunan sampai pekat
-Sedia untuk dihidang
*Biasanya kacang tanah dan bijan tu ditabur atas kuah
*Tapi nak senang, selepas tutup api saya campur kedua-duanya
dan kacau sebati, sama je rasanya hehe
Senang kan, tak payah garam dan asam, rasanya dah cukup best!
Selamat Mencuba!
Bahan sayur: Kangkung, taugeh, sengkuang, timun, fishball,
telur rebus, yg penting cucur udangnya ...
Yang ni pulak rupa kuahnya ...
Terima kasih kepada kak Nor Fadilah Sulaiman yg sudi berkongsi resepi ini
ketika sama-sama merantau di bumi Limbang. Tapi saya ubah suai sikit
sebab resepi asal ada bahan yg susah dicari. Rasanya tak berubah pun hehe ...!
No comments:
Post a Comment