SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Tuesday, June 5, 2012

PIE-T

PIE-T 

Tengah rajin ni kena la update blog. Kalau tidak, bukan main payah lagi nak
buka blog sendiri, setelah hampir 7 bln tak jenguk, macam merajuk la pulak.
Bila dapat bukak, mak ai rupanya dah lain sikit la huhu ...
Tak payah celoteh banyak2, jom tengok gambar dulu!


Haa tu dia, minggu ni minggu makan sayur.

Resepi kulit pie

-2 cwn tepung beras
-2 sudu makan tepung gandum
-1 biji telur
-1 cwn santan

Cara-caranya:

-Pukul telur
-Masukkan santan dan semua tepung
-Sebatikan adunan


Moh koi tunjukkan pulak cara-cara membuat kulit pie tadi ...

Haa ... tengok betul2 ya, gitu la rupa acuan koi.

Panaskan acuan dlm minyak untuk menggoreng.

Pastu, celupkan le acuan ke dalam adunan tepung tadi, gini ...

Goreng dlm minyak panas sampai kulit pie tertanggal dengan sendirinya 
daripada acuan ...

Haa, gini le ghupenye dah siap digoreng.

Sediakan sayur2 intinya,
Koi cuma gunakan:
-sengkuang-karot-timun-taugeh

Koi parut / sagat halus, pastu layukan dlm kuali, campurkan
garam dlm 1 sudu kecil

Macam ni la, bila dah layu sikit, toskan sayur2an, sejukkan,
pastu masukkan dlm kulit pie.

Tuanglah sos yang disukai di atasnya.

Sos 'malas' yg selalu koi buat,

Sos cili
Air panas
Gula secukup rasa
(Kacau sebati sampai gula hancur)

Tak pun bole juga guna kuah rojak yang 'kelmarin' tuuuu ...

Selamat Menjamu Selera


No comments:

Post a Comment