SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Saturday, March 26, 2011

TALAM PISANG @ BATIL PISANG BERKEPALA

Menu; sarapan pagi / minum petang
Jenis: Kuih tradisional
Masa penyediaan: 20 minit
Masa makan: 5 minit je dah habis
hahahaha ...

 Baru angkat dari kukusan, sejukkan dulu baru boleh dipotong.
 Tadaaa ... dah siap dipotong ...

Resepinya;
(Bahagian bawah)
-8 biji pisang lemak manis  - dilecek
(kalau guna pisang lain, anggaran satu cawan pisang)
-1/2 cawan gula
-1 1/2 cawan tepung gandum
-2 sudu makan tepung ubi
(Satukan adunan, kukus lebih kurang 10 minit)
(Bahagian atas)
-1 cawan tepung beras
-3 1/2 cawan santan
(Satukan adunan, masak atas api perlahan sehingga hampir pekat)
Tuang adunan ke atas lapisan pisang,
kukus lagi lebih kurang 10 minit)

Tradisi lama dilupa jangan.

No comments:

Post a Comment