SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI

SELAMAT DATANG KE DAPUR UMMI ...

Monday, November 21, 2011

ABOK-ABOK SAGU

Kenapa ya namanya abok-abok? Cer tengok rupanya ... cer tengok!


Bahan2nya:

-2 cwn sagu (dibasuh dan direndam 2 - 3 jam)
-1 cwn kelapa parut (yg putih sahaja)
-1 sudu teh garam halus
-gula kabung / gula melaka secukupnya
-daun pisang utk membungkusnya

Cara2nya:
-Toskan sagu yg telah direndam
-Campurkan kelapa parut dan garam, gaul sebati
-Seterusnya, ambil daun pisang kmdn bungkus adunan sagu di atas
-Kukus lebih kurang 15 - 20 minit
Langkah pertama bentukkan daun pisang begini.
Seterusnya,
Masukkan sesudu campuran sagu tadi,
kemudian taburkan gula kabung di atasnya
(kali ni saya gunakan gula kabung dari Raub, memang sedap!)
Masukkan 2 sudu campuran sagu bagi menutupi gula tadi
Lipat daun pisang utk menutupi sagu
dan sematkan dengan lidi
Gunting bahagian yg berlebihan supaya bentuknya kelihatan kemas.
Dan inilah hasilnya yang sudah siap dikukus ...

CUCUR BILIS / CEKODOK BILIS

Moh nengok gambo dulu ye ...


Resepinya:

-2 cwn tepung gandum
-1 cwn air
-1/4 cwn air panas
-1 sudu teh garam halus
-ikan bilis ditumbuk
-1 biji bawang besar -dimayang
-1 sudu teh mauripan

Cara2nya:
-Bancuh tepung dgn air biasa terlebih dahulu, masukkan mauripan,
kemudian tambahkan air panas
dan sebatikan
-Masukkan ikan bilis tumbuk dan bawang
-Jangan lupa letak garam
*Jika suka, tambahkan sedikit pewarna kuning
*Jika suka, tambahkan daun kucai
*Jika suka, tambahkan udang (jadilah cucur udang) 

Sedia digoreng ...

Friday, November 18, 2011

PUYUH MASAK SERAI

Kali ni saya menyajikan menu puyuh pula. Anak lelaki saya sekarang ni menjadi penggemar menu puyuh, so saya try macam2 menu masakan ... Jom layannnn ...


Resepi:
-4 ekor burung puyuh (dibelah dua) kmdn digoreng garing
-6-8 batang serai ditumbuk (jgn dikisar krn terlalu halus)
-Bwg merah dan bwg putih secukupnya utk menumis
-1/2 cawan santan pekat
-2 cm kunyit hidup
-10 biji cili api (ikut pedas)
-1 cm halia ditumbuk
Cara membuatnya:
-Tumis bwg merah, bwg putih dan halia
-Masukkan cili api yg telah dikisar
-Masukkan kunyit hidup dan serai yg telah ditumbuk
-Tambahkan sedikit air,  masak sehingga mendidih
-Masukkan santan pekat, garam dan gula secukupnya
-Apabila kuahnya hampir kering, masukkan puyuh yang telah digoreng
-Masak sehingga kuahnya kering
*Jika tidak suka burung puyuh, boleh gantikan dengan ayam.

Jemput makan!

DAGING LADA HITAM

Banyak sangat daging korban dalam peti, meh masak!

 Resepi:

-1/2kg daging (dipotong nipis2)
-2 sudu lada hitam -ditumbuk halus
-garam secukupnya
-1 inci halia ditumbuk
(perap daging dengan lada hitam, halia dan garam)

-3 ulas bawang putih diketuk
-2 labu bawang besar dihiris
-sos tiram secukupnya
-kicap manis secukupnya
-2 sudu makan tepung jagung (bancuh dengan air)
-1/2 sudu lada hitam dikisar
-1 inci halia diracik halus
-Lada hijau (utk hiasan)

Cara membuatnya:
-Daging yang telah diperap digoreng separuh masak, angkat
-Tumis bwg merah, bwg putih dan halia sehingga naik bau
-Masukkan lada hitam, sos tiram dan kicap manis
-Masukkan daging goreng
-Tambahkan air sehingga daging masak sepenuhnya
-Masukkan bancuhan tepung jagung
-Masukkan lada hijau, masak sehingga kuahnya kering
dan sedia dihidang ...


 

RENDANG CARIK BONDA

Masa di kampung, tiap2 kali menjelang raya, rendang ini tidak pernah dilupakan. Setelah bonda tercinta meninggal dunia, kami tidak pernah membuatnya lagi. Tapi, hati tiba2 terkenang, sempena Aidiladha yang lalu, saya memasaknya ...
Inilah rupanya ...
Resepinya:
-1/2 kg daging (dipotong besar, direbus, kmdn dicarik halus2)
-2 sudu besar ketumbar
-2 sudu besar jintan manis
-1 sudu besar jintan putih
(semua bahan disangan, kmdn dikisar)
-cili kering (ikut pedas) dikisar
-2 ulas bawang besar dikisar
-3cm lengkuas dikisar
-6 btg serai dikisar
-6 biji buah keras dikisar

-kerisik  1/2 biji kelapa
-santan (1/2 biji kelapa)

-daun limau purut dan daun kunyit secukupnya

Cara membuatnya:
-Masukkan bahan kisar ke dalam kuali, masak sehingga cili benar2 masak
-Masukkan daging yang telah dicarik
-Masukkan rempah yang telah dikisar
-Masukkan air asam jawa 
-Tambahkan air, masak sehingga daging empuk
-Masukkan santan, garam dan gula secukupnya
-Apabila rendang hampir kering, masukkan kerisik
-Masukkan daun limau purut dan daun kunyit
-Masak sehingga rendang menjadi kering.
Tu diaaa ... makan dengan ketupat nasi yang saya buat menggunakan daun kelapa pandan. Fuhhh ... rasanya memang benar2 berbeza, kerana semasa ketupat direbus, aroma pandan memenuhi ruang rumah, dan rasa ketupatnya memang ada rasa pandan.
Terbaekkk!

Sunday, October 23, 2011

JOM MASAK PATIN TEMPOYAK

Yang ni menu kesukaan anak2, maklumlah dah jadi orang Temerloh, yg terkenal dgn ikan patinnya. Masaknya senang, yg penting semuanya suka ...
 Jom masak!

-1 ekor ikan patin (saiz sederhana)
-10 - 15 biji cili api (ikut suka pedas)
-1 ulas bawang merah
-2 - 3 sudu makan tempoyak
-1 inci kunyit hidup
-2 batang serai (diketuk)
-2 kuntum bunga kantan
-Daun kesum secukupnya
-Garam
-Asam keping (jika tempoyak manis)

Senang je caranya;
-Kisar semua bahan (cili api, bawang, tempoyak, kunyit hidup)
-Masukkan bahan kisar ke dlm periuk
-Masukkan serai, bunga kantan, daun kesum
-Masukkan ikan, dan garam secukupnya
-Tambahkan air secukupnya untuk kuah
-Masak dengan api perlahan

(Jika tempoyak yg digunakan tempoyak masam, tidak perlu letak asam keping)
(Elakkan mengacau masakan dgn kerap, kerana isi ikan patin amat lembut)

ASAM PEDAS REBUS IKAN PARI

Musim2 hujan, sejuk2 ni teringat masakan arwah mak, asam pedas rebus ikan pari. 
Jom tgk gambar dulu ...
Nyum nyum nyum ...

Resepinya;
-Ikan pari dipotong kecil
-Cili kering (ikut pedas)
-1/2 sudu teh lada hitam
- 1/2 sudu teh jintan manis
-Sedikit belacan
-Bawang merah (memadai 2 - 3 ulas)
-Garam, dan asam keping secukupnya
-Kangkung (jika suka)
-1 sudu teh serbuk kunyit
-daun kesum secukupnya

Cara membuatnya;
-Kisar cili kering, belacan, bawang merah, lada hitam dan jintan manis
-Masukkan semua bahan kisar dalam periuk
-Masukkan ikan pari dan semua bahan lain (kecuali kangkung)
-Masak sehingga mendidih, barulah masukkan kangkung
-Renehkan seketika, tutup api, tutup periuk.
-Sedia untuk dihidang ...