Kali ni saya menyajikan menu puyuh pula. Anak lelaki saya sekarang ni menjadi penggemar menu puyuh, so saya try macam2 menu masakan ... Jom layannnn ...
Resepi:
-4 ekor burung puyuh (dibelah dua) kmdn digoreng garing
-6-8 batang serai ditumbuk (jgn dikisar krn terlalu halus)
-Bwg merah dan bwg putih secukupnya utk menumis
-1/2 cawan santan pekat
-2 cm kunyit hidup
-10 biji cili api (ikut pedas)
-1 cm halia ditumbuk
Cara membuatnya:
-Tumis bwg merah, bwg putih dan halia
-Masukkan cili api yg telah dikisar
-Masukkan kunyit hidup dan serai yg telah ditumbuk
-Tambahkan sedikit air, masak sehingga mendidih
-Masukkan santan pekat, garam dan gula secukupnya
-Apabila kuahnya hampir kering, masukkan puyuh yang telah digoreng
-Masak sehingga kuahnya kering
*Jika tidak suka burung puyuh, boleh gantikan dengan ayam.
Jemput makan!
No comments:
Post a Comment